• Undersöker den prenumererade middagen

[2016-04-13] Under april är Frej Hertz, doktorand från Roskilde Universitet, gästforskare på Centrum för konsumtionsvetenskap. Han undersöker hur hushåll använder matkassar som levereras direkt till hemmet. Forskningen är en del av det internationella projektet FOCAS (Food, Convenience and sustainability) där CFK ingår.

• CSR dåligt anpassat för småföretag

[2016-04-07] Socialt ansvarstagande blir allt viktigare för företag. Men regelverk och rapporteringssystem kring CSR (corporate social responsibility) är främst anpassade för storföretag i väst och fångar inte upp det ansvar som småföretag tar. Inte minst i fattiga länder. Malin Nystrand, ny medarbetare på Gothenburg Research Institute undersöker krocken mellan lokala och globala normer kring företags ansvarstagande.

• Musiken som får oss att misstro oss själva

[2016-04-05] Får butiksmusik dig att shoppa mer? Är du osäker på svaret? Då är du är inte ensam. Olle Stenbäck, ny medarbetare på Centrum för konsumtionsvetenskap, skriver en avhandling om konsumenters förhållande till butiksmusik och har upptäckt en musik som sår tvivel i oss. (Och hur är det egentligen - får musiken oss att shoppa mer?)

• Kroppskontroll och orörlighet i arbetet - så kontrolleras våra kroppar

[2016-03-24] Normer, kulturer, klädkoder och uppförandeideal. På arbetsplatser finns många mekanismer som kontrollerar våra kroppar och beteenden. Och ofta är arbetet i sig självt orörligt. Wallanderstipendiaten Emilie Reinhold, ny medarbetare på GRI, har genom att följa ett konstexperiment på en investmentbank i Paris studerat vad kroppslig kontroll och orörlighet kan göra med människor, samt möjliga vägar att göra motstånd.

• Måste alla kommuner växa?

[2016-03-24] Alla kommuner satsar i dag på att växa. Men en kvalitet hos glesbygden är ju just att det är glest, och de som bor där uppskattar säkerligen just det. Varför måste då alla gå åt samma håll? Att alla ska satsa på att växa kan förefalla överdrivet. Det skriver forskarna i projektet Urbaniseringsstudien som kartlägger hur kommuner hanterar dagens utmaningar.