Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Managing Big Cities

Forskningsprogrammet syftar till att överbrygga klyftan mellan två typer av studier av staden: dels sådana som fokuserar på planerarnas stad (politiker, stadsplanerare, arkitekter) och dels sådana som fokuserar på användarnas stad så som den representeras av bland andra sociologer, massmedia och konstnärer. Målet i sikte är själva styrningen och driften av staden, det vill säga de organiseringspraktiker inom privat och offentlig sektor som utgör den moderna storstadens management.

Inom fältet storstadsstudier talas det mycket om föreställningar av staden som förändras kontinuerligt i takt med modets växlingar. Föreställningarna bär samtliga på en berättelse om hur städer är organiserade eller hotade av oordning, samtidigt som de erbjuder en version av svaret på frågan hur städer ska planeras. Inom fältet för storstadsmanagement är frågan snarare - hur ska en stad skötas? Hur ska ordningen i stadens vardagsliv upprätthållas med tanke på att alla dess invånare bidrar till kaos på ett eller annat sätt (genom försummelse eller brott), och att organiseringsinstrumenten förändras tillsammans med och under intryck av managementmode och politiska ideologier. Genom att granska representationer av stadens organisering i media söker vi också svar på hur staden betraktas. Media avspeglar i regel invånarnas föreställningar om till exempel stadens ekologi och formar även deras uppfattning om staden och benägenhet att agera.


 


 

 

Länkar

Publikationer

Projekt inom Managing Big Cities

Medarbetare

Programansvariga
Docent María José Zapata Campos
Docent Petra Adolfsson

Medarbetare
Professor Barbara Czarniawska
Docent Joakim Forsemalm
Docent Jan Jörnmark
Docent Claes Ohlsson
Professor Rolf Solli

Associerade medlemmar
Docent Sara Brorström
PhD Claudio Coletta, University of Trento
Professor Peter Demediuk, Victoria University, Melbourne.
Professor Peter Dobers
Docent Anette Hallin
Senior Lecturer Mikael Jonasson
Docent Patrik Zapata
 

 

Sidansvarig: Lise-Lotte Walter|Sidan uppdaterades: 2017-08-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?