Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gastrocert - Gastronomy and Creative Entrepreneurship in Rural Tourism

Hur kan utvecklandet av lokal gastronomi bidra till att skydda landsbygdens kulturarv? Och hur kan entreprenörer ge mervärde åt turismupplevelser genom att använda lokala kulturarv och lokalt producerad mat? GASTROCERT är ett internationellt forskningsprojekt vars mål är att svara på dessa frågor. Syftena inkluderar att förstå matens viktiga roll i kulturella identiteter och i marknadsförandet av lokala och regionala traditioner. Projektet betonar också betydelsen av lokal kunskap, kompetenser och praktiker gällande kulturarvstillgångar och hur upplevelseresor genom kulturella landskap kan skapa gastronomisk turism. Projektet ska:

  • Producera rapporter kring lokala matmarknader och deras roll i att bevara lokala producenter och lokal identitet • Ta fram en skiss för hur regionala gastronomiska initiativ kan tas fram
  • Producera en verktygslåda för hur man kan kommunicera vikten av landskap och tradition genom ”narrativ”
  • Presentera resultat för politiker och beslutsfattare i syfte att förbättra förståelsenför hur gastronomisk turism kan bidra till ekonomisk utveckling, sysselsättning och vidareutveckling av det gastronomiska kulturarvet


Projektledare:
Docent Annelie Sjölander Lindqvist, Gothenburg Research Institute, Göteborgs universitet

Partners
Mediterrenian University of Reggio Calabria, University of the Highlands and Islands, University of Girona, Mittuniversitetet

Projektlängd
30 Månader

Finansiering
660 000€ genom Heritage Plus initiative som i Sverige administreras av Riksantikvarieämbetet.

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?