Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välfärdens organisering

 

Välfärdens organisering har under de senaste 30 åren genomgått stora omvandlingar, både i Sverige och internationellt. Mycket tyder på att det dessutom kommer att krävas större omvandlingar de kommande åren. För att beforska detta har vi inlett arbetet med ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprogram, "Välfärdens organisering nu och sedan".

Bland annat är intresset riktat kring de ”kvasimarknader” som uppstått kring upphandling, konkurrens, företagisering, entreprenader och kundvalsmodeller, som kommit att förändra välfärdens organisering. I programmet ingår forskare från bland annat offentlig förvaltning, statsvetenskap, företagsekonomi och juridik. För att möjliggöra globala jämförelser drivs forskningsprojekten i samverkan med forskare från Sverige, Norge och Australien.

Programansvariga:

Rolf Solli
Sara Brorström

Delprojekt och frågor:

1. Arbetsmarknaden
Hur kan små kommuner stå sig i konkurrensen med större? Hur ser framtidens arbetsgivare ut? Vad är viktigt för de yngre generationerna? Vilka arbeten efterfrågas och vilka kommer att efterfrågas? Hur gör andra?

2. Organisera utanför
Frågeställningar: hur styrs kommunerna genom upphandling? Hur organiseras de? Kan välfärdstjänsterna upphandlas för att utföras i andra delar av världen? Konsekvenser av nya ägar- och finansieringsformer? Hur styr man organisationer man inte har särskilt mycket kontroll över? Hur gör andra?

3. Organisera innanför
Vilka organisationsstrukturer står till buds idag för egenregi? Finns det andra former? Hur gör andra?

Sidansvarig: Lise-Lotte Walter|Sidan uppdaterades: 2017-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?