Stort intresse för forskning inom klimat, miljö och hållbarhet på ForskarFredag

Nyhet: 2019-10-04

Fler gymnasieskolor än vanligt hörde av sig och ville låna forskare till ForskarFredag den 27 september. Framför allt så fanns det ett stort intresse av att låna forskare med koppling till klimat, miljö och hållbarhet. Kanske en effekt av Greta Thunbergs uppmaning att lyssna till forskningen?

Sandra Samuelsson, forskare vid Gothenburg Reasearch Institute, var en av forskarna som gav sig ut på besök under ForskarFredag.

Du är forskare inom företagsekonomi. Hur hänger din forskning ihop med hållbarhet?

– I min forskning är jag intresserad av hur företag och andra organisationer arbetar för att möta nya samhällskrav, så som att svara till de miljöutmaningar som vi står inför. I etablerade industrier kan en sådan anpassning och förändring vara komplicerad och jag tycker att det är intressant att studera hur det arbetet hanteras och genomförs.

Du besökte två klasser på ekonomiprogrammet. Hur blir ett forskarbesök relevant för dom?

– Jag tror framförallt det blir relevant för att öppna upp för alternativa karriärvägar och att det skapar en nyfikenhet för akademin, mer än bara att se det som en förlängning av skolan.

Vad var eleverna intresserade av?

– I min presentation valde jag att utgå från hur ett tidigt intresse för miljöfrågor och erfarenheter i arbetslivet ledde till att jag valde att doktorera och bli forskare. Därmed presenterade jag erfarenheter från ett start-up företag som jag var del av och som ville vara en förändringsagent i dagligvaruhandeln för att bidra till en mer medveten industri. De utmaningar som vi stötte på där gjorde mig intresserad av att få en mer institutionell förståelse och en anledning till att doktorera. Att komplicera den lilla start-upen som en del av en etablerad industri skapade många frågor och var intressant för många som engagerade sig i UF-företag med utgångspunkt i mer hållbara affärsmodeller.

Varför ville du delta i ForskarFredag?

– Jag tycker att Forskarfredag gav en möjlighet att utföra min tredje uppgift och sprida min forskning, samt kommunicera kring spännande forskning i företagsekonomi. Jag tycker att det är viktigt att möta ungas frågor och funderingar, de är relevanta för mig som forskare.

Fakta ForskarFredag

ForskarFredag går under namnet European Researchers´ Night i Europa och är ett utspritt firande av vetenskapen som återkommer årligen sista fredagen i september. I Europa sker tiotusentals aktiviteter för att visa hur spännande och roligt det är med forskning. Nästa år arrangeras ForskarFredag den 25 september.

Fotograf: Monika Balukeviciute

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se