Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Core

 

Competence Renewal - Core - etablerades som forskningsprogram inom GRI under 2001 med professor Anders Edström som programansvarig. Forskningen fokuserar omstrukturering av företag och offentliga organisationer och vilka konsekvenser detta får för organisering och kompetensförnyelse. Programverksamheten består av projekt där den gemensamma nämnaren är kompetensväxling, kompetensutveckling eller reorganisering av kompetenser. Tillämpningsområdena varierar från lokal utveckling till ledarskap inom äldreomsorgen. Även de teoretiska ansatserna varierar men tyngdpunkten ligger på den skandinaviska institutionella teorin. Följande projekt har löpt vidare under 2002.

Kompetensutveckling på kommunal nivå
En longitudinell studie av organiserade försök att utveckla kompetenser för nya näringsgrenar eller för att stärka existerande. Studier genomförs i Bengtsfors, Hultsfred och Sjuhärad (Anders Edström och Björn Trägårdh)

Omstrukturering, kompetensväxling och social förändring
Studier av omstruktureringar i ett antal tjänsteföretag som ingår i ett konsortium. Företagen representerar bank och finans, Telecom, energi samt post och logistik. Studierna omfattar ledning och arbetssätt vid större omstruktureringar, enskilda individers reaktioner och handlingsmönster samt ekonomisk utvärdering av särskilda omställningsprogram. (Anders Edström, Ola Bergström och Ola Sabel)

Det goda ledarskapet - Ledarskapsideal och praktik inom äldreomsorgen
Ledarskapet är en strategisk arbetsgivarfråga vad gäller kommunernas möjligheter att rekrytera kompetent personal. Jämförelser görs ofta mellan ledarskap i privata och offentligt drivna organisationer. Inom projektet studeras hur det goda ledarskapet som tillgodoser medarbetarnas behov konstrueras i privata och offentliga organisationer inom äldreomsorgen. (Maria Tullberg)

Forskning som utvecklingskraft i kompetensnätverk
Projektet sammanfattar erfarenheter och lärdomar från utvecklingsprojekt inom vilka forskare och praktiker samverkar. Erfarenheter från samverkan inom regional utveckling, utveckling av arbetsgivarrollen, teknikutveckling för nya affärer. (Anders Edström, Björn Trägårdh och Maria Tullberg)

Viktiga aktiviteter och händelser under 2002
Ett nytt projekt "Från idé till den klädda kroppen - en tvärvetenskaplig studie av designprocessen ur ekonomisk, teknisk och estetisk perspektiv." Projektet genomförs i samarbete med Högskolan i Borås och Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet.

Omstrukturering, kompetensväxling och social förändring har utvidgats till att omfatta en studie av enskilda individers erfarenheter av omställning. Ett slumpmässigt stratifierat urval av deltagare i Postens omställningsprogram Posten Futurum har intervjuats personligen.

Vidare genomförs en studie av rådgivares arbetssätt inom TRR. Medverkan i ett nytt projekt "Den dekorerade mannen. En ekonomisk-etnologiskstudie av maskulinitet, estetik och makt i en transklokal kontext". Projektet finansieras av Vetenskapsrådet och genomförs tillsammans med Centrum för konsumtionsvetenskap.

Programansvarig:
Professor Anders Edström

Medarbetare:
Forskare: Maria Tullberg
Forskare: Ola Bergström
Forskare: Björn Trägårdh
Bitr. forsk.: Ola Sabel
Bitr. forsk.: Bengt-Erik Larsson

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2011-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?