Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Revisionsutskott


Syftet med projektet var att undersöka hur Svensk kod för bolagsstyrning har påverkat det traditionella svenska sättet att styra bolag på grundval av förtroende.

Svensk kod för bolagsstyrning har som syfte att främja förtroendet för näringslivet såväl på kapitalmarknaden som i samhället i stort. Koden började gälla för de stora noterade marknadsbolagen 2005 och innehåller ett flertal riktlinjer, bland annat krav på införande av revisionsutskott i bolagsstyrelsen. Riktlinjerna skall vara vägledande för bolagsstyrningen, vilket innebär att denna får en form att följa. Eftersom svenska bolag traditionellt har styrts på grundval av förtroenderelationer innebär kodens ökade betoning på kontroll ändrade förutsättningar för bolagsstyrningen. Kan förtroende regleras?

Undersökningen genomfördes dels med hjälp av en fallstudie och dels genom intervjuer med personer i bolagsledningar samt med externa revisorer.

Projektet finansierades av Vetenskapsrådet 2004-2006 samt via doktorandtjänst 2005-2008.

Projektet utmynnade i doktorsavhandlingen Revisionsutskott. En studie om förtroende, rättvisa och ansvar av Ann-Christine Mjölnevik, 2010.  

Projektdeltagare:
Ann-Christine Mjölnevik, forskare företagsekonomi
Sten Jönsson, professor emeritus företagsekonomi (projekt- och handledare)

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2011-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?