Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Vi flytt int!" - Att skapa internationellt konkurrenskraftiga produktionsorganisationer

Projektets syfte var att undersöka det förändringsarbete som högteknologiska och kunskapsintensiva industriföretag bedriver för att långsiktigt behålla produktion och produktutveckling i Sverige.

Larmrapporterna duggar tätt. Svenskt Näringsliv förutspår att 300 000 svenska industrijobb kommer att försvinna mellan 2005 och 2010. I en rapport från IVA 2005 påpekas att något måste göras omgående om den svenska tillverkningsindustrin ska lyckas återupprätta sin internationella konkurrenskraft. Andra varnar för en nationell katastrof där vi snart inte har någon produktion kvar i landet - om inget görs. Men något görs.

I projektet studeras vad som görs och hur det görs, samt på vilka sätt olika åtgärder är relaterade, dels till varandra, dels till industriutvecklingen i stort. Detta belyses med hjälp av en närgående flerårig fallstudie av strategiskt och operativt förändringsarbete i flygmotorföretaget Volvo Aero. Fallstudien som i tiden sträcker sig från 2001 till 2008 bygger på ett omfattande intervjumaterial och på deltagande observation i ledningsgruppsmöten och arbetsmöten.

Projektet finansierades av Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse 2007-2009.

Projektdeltagare:
> Gary Kokk, ek. dr. (kontaktperson)
> Stefan Tengblad, professor företagsekonomi
> Sten Jönsson, professor emeritus företagsekonomi

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2012-10-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gri.gu.se/forskning/avslutade_forskningsprojekt/vi-flytt-int/
Utskriftsdatum: 2019-10-14