Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ebola, "ond död" och häxeri: sociala och kulturella dimensioner av ebolaepidemin i Västafrika

I december 2013 insjuknade och avled en ung pojke i byn Guéckédou i södra Guinea i Västafrika. Detta kom att bli inledningen på den största ebolaepidemin hittills i modern historia, ett utbrott som skulle komma bli större än alla tidigare ebolautbrott sammantaget och därmed också en av de största folkhälsoutmaningarna i världen sedan Andra Världskriget.

 Liksom vid tidigare ebolautbrott har sjukdomen lokalt tolkats som ett resultat av häxeri, och häxerianklagelser har även drabbat insjuknade individer. Hälsoarbetare har haft stora problem att få lokalbefolkningen att förstå de biomedicinska orsakerna till smittan och dess spridning och därigenom ge den nödvändiga vården. Utländsk personal i internationella insatser blev också själva föremål för häxerianklagelser och beskylldes för att medvetet sprida smittan. Detta försvårade hälsoarbetet och försatte personalen i livsfara när de i vissa fall utsattes för attacker från lokalbefolkningen.

Forskningsprojektet syftar till att undersöka drivkrafterna bakom detta motstånd från lokalbefolkningen mot insatserna för att stävja epidemin. Varför uppstod detta motstånd, och varför riktades det särskilt mot utländsk personal? I projektet analyseras dessa reaktioner i ljuset de drabbade samhällenas kultur och samhälle – inte minst föreställningar om häxeri och lokala förklaringsmodeller till sjukdom och död. Förhoppningen är att denna typ av kunskap, tillsammans med mer specifik och detaljerad kunskap om de ovan nämnda reaktionerna mot läkare och vårdpersonal, skall göra det möjligt att mer effektivt genomföra hälsoinsatser i framtiden – och på så vis minska kunskaps- och kommunikationsglappet mellan lokalbefolkningen och personalen i de nationella och internationella hälsoinsatserna.

Projektet planeras pågå i tre år och innefatta litteraturstudier och antropologiskt fältarbete, främst i Nzérékoréregionen i södra Guinea där det första ebolafallet konstaterades i 2013. Litteraturstudierna omfattar tillgängliga rapporter om samtliga ebolaepidemier i Afrika liksom antropologiskt och historiskt material om sambanden mellan sjukdom, död och häxeri i de berörda samhällena och om häxeri som ett kulturellt och historiskt fenomen i allmänhet. Fältarbetet (ca 10 månader fördelade över projektperioden) omfattar deltagande observation, intervjuer, livs- och sjukdomsberättelser och fallstudier.

Intervjuer kommer att göras med personer som tillfrisknat från ebola och med anhöriga till personer som insjuknat eller avlidit av sjukdomen, samt även med andra lokala nyckelpersoner (jägare, traditionella ledare, religiösa ledare, medicinmän/kvinnor). Dessutom avser vi att intervjua hälso- och sjukvårdspersonal som har deltagit i insatserna under epidemin, däribland personal från hälsoministeriet i Guinea, WHO, Läkare utan Gränser, UNICEF och Röda Korset.

 Projekttid: 2017-2019

Finansiär: Vetenskapsrådet

Projektledare:Syna Ouattara

Medarbetare:
Syna Ouattara
Nikolas Århem

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2017-03-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?