Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att förvalta ett europeiskt kustlandskap i förändring: En fallstudie från den svenska västkusten

Europeiska kustregioner har genom århundraden utvecklat ett rikt kulturellt arv som avspeglar sig både i
materiell kultur såsom byggnader och båtar och varv, men också i berättelser, sånger, myter och minnen. Många kustsamhällen genomgår idag samtidigt kraftiga förändringar med anledning av avfolkning, arbetslöshet, utfiskning och stigande vattennivåer. Europeiska Unionen riktar därför särskilda insatser mot kustområden för att skapa nya arbetstillfällen genom turist- och andra näringar, och betonar samtidigt vikten av att bevara lokala kulturarv. Det har emellertid riktats kritik mot dessa program för att de inte implementeras enligt målsättningarna, och särskilt för att de inte lyckas ta hänsyn till bevarandet av kulturarv och lokal kunskap. Det här forskningsprojektet tar sin utgångspunkt i behovet av en mer omfattande kunskap om europeiska kustsamhällen. För att utveckla policy inom området behövs kunskap om den politiska kontexten på nationell och lokal nivå, men också om lokala perspektiv hos boende och hos olika intressenter (till exempel inom turistindustrin, fiskenäring och museum). Studien positionerar sig dels i en politisk och akademisk debatt om hur lokala intressenter kan engageras och delta i beslutsfattande, dels i en diskussion om hur värden som lokal kunskap och kulturarv på ett hållbart sätt kan tas i beaktande vid utformandet av policy. Denna pilotstudie fokuserar på bohuslänska kustsamhällen.

Jämförande innehållsanalys kommer att användas för att studera policydokument. För att närmare förstå samtida och historiska betydelser av platser och materiellt och immateriellt kulturarv kommer vi också att genomföra intervjuer och platsbesök.

Forskningsresultaten presenteras genom vetenskaplig artikel, genom seminarier och konferenser samt via sociala medier.

Medverkande forskare

Annelie Sjölander Lindqvist
Simon Larsson

Finansiering

Centrum för hav och samhälle

Projekttid

2017-2018
 

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2017-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gri.gu.se/forskning/samhallets-riskfragor---att-forvalta-ett-europeiskt-kustlandskap-i-forandring/
Utskriftsdatum: 2018-02-25