Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Governance - Human responses to multi-species management

I dag minskar antalet hovdjur medan antalet rovdjur ökar, och nya arter etablerar sig i Sverige. Detta betyder att dagens naturresursförvaltning måste hantera ökad komplexitet i relation till andra sociala intressen, och att dessa intressen måste balanseras för att främja en legitim och hållbar naturresursförvaltning. Framtida hållbar naturresursförvaltning måste ta både individuella och kollektiva intressen i beaktande.

I projektet Governance studeras (1), den individuella, sociokulturella och politisk-institutionella dimensionen av naturvård (2), den adaptiva flerarts-naturresursförvaltningens kapacitet att hantera nuvarande och framtida utmaningar och (3), villkoren för hur kunskaper och förmågor kan utvecklas i den framtida naturresursförvaltningen.

Vår analys av individuella, sociokulturella och politisk-institutionella dimensioner är baserad på miljöpsykologi, socialantropologi, statsvetenskapliga teorier och ekologiska perspektiv. Vi använder både kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder för att åstadkomma bredd och djup.

Governance pågår under tre + tre år och utgår från fem koncept för att studera hur en hållbar och legitim naturvård kan åstadkommas: tillit, representation, kunskapssfärer, kommunikation och ledarskap.

Governance svarar mot behovet att skapa acceptans och tolerans för både enskilda arter och ekosystemet/landskapet som naturresursförvaltningen ska hantera. Governance syftar till att bidra med ökad och djupare tillämpbar kunskap om hur det nuvarande naturförvaltningssystemet ska kunna hantera ökade populationer av både hovdjur och rovdjur.

Finansiär: Viltvårdsfonden
Projekttid: 2015-2020

Forskare:
Annelie Sjölander Lindqvist

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-03-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?