Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Framtidens nanoteknologi: En undersökning av risk, löfte och förhoppningar

Innovativ teknologi innebär såväl nya möjligheter som nya hot och risker. Nanoteknologi förväntas ha flera potentiella tillämpningar inom bl a medicin, bioteknik, livsmedel, energisystem, fordonsteknik, byggnadsmaterial, informationssystem och elektronik. Men samtidigt som nanoteknologi förknippas med löften om revolutionerande framsteg när det gäller hälsa och livskvalitet och radikala lösningar av många miljöproblem finns stor osäkerhet om eventuella negativa effekter på miljö och hälsa. Policydriven forskning som bygger på samverkansinitiativ mellan näringsliv och universitet förutsätts spela en central roll. Sådana nanoinitiativ innebär inte bara fokus på teknikutveckling och innovation utan reser ofta även frågor om kunskapens samhällsnytta och etiska dimensioner. Forskningsprojektet syftar till att öka kunskapen om den sociala, organisatoriska och kulturella dynamik som påverkar teknik, vetenskap och innovation i samhället.

Projektet Framtidens nanonteknologi: en undersökning av risk, löfte och förhoppningar finns inom forskningsprogrammet Samhällets riskfrågor.

Projekttid: 2015-2018
Finansiär: Vetenskapsrådet

Projektledare
Professor Åsa Boholm

Medarbetare
Forskare: Mikael Johansson
Forskare: Monica Lindh de Montoya
Bitr. forskare: Max Boholm

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-03-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?