Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sociala dimensioner av nanosäkerhet

Forskningsprogrammet ”Mistra Miljösäker Nanoteknik” (Mistra Environmental Nanosafety) ska utveckla en tvärvetenskaplig forskningsmiljö för att bygga upp kunskap som gör det möjligt att skapa trygghet kring användningen av nanoteknik i ett hållbart samhälle. Forskningsprogrammet fokuserar på miljörisker med nanomaterial; vilka egenskaper hos nanomaterial som är riskfyllda och hur vi kan skydda miljön mot oacceptabla utsläpp. Genom samverkan mellan forskare med expertis som spänner över många ämnesområden, från nanovetenskap och medicin till samhällsvetenskap, skapas en gemensam plattform för en bred dialog med såväl industri som allmänhet och lagstiftare. Detta samspel förväntas bidra till att vägleda ny nanoforskning utifrån samhälleliga behov.

Inom ramen för detta program ska delprojektet ”Sociala dimensioner av nanosäkerhet” undersöka bedömningar och styrning av risker i relation till nanomaterial i samhället. Ett syfte är att kartlägga hur sociala, politiska och ekonomiska aktörer i Sverige (myndigheter och andra organisationer) förstår risker och möjligheterna med olika typer av nanoteknologi och nanomaterial.

Resultat från projektet kan bidra till en bättre och djupare förståelse för samhällsaktörernas synsätt på nanoteknologi och nanomaterial.

Läs mer om forskningsprogrammet Mistra Miljösäker Nanoteknik.

Projekttid
2017-2018

Finansiär
Mistra Environmental Nanosafety

Projektledare
Professor Åsa Boholm

Medarbetare
Forskare: Simon Larsson

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2017-05-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?