Petra Adolfsson

Managing Big Cities
Vasagatan 1, hus J, rum J4
Petra.Adolfsson@gri.gu.se

När vattnet får styra - en organisationsstudie av införandet av vattendistrikt i Sverige

Studien har sitt fokus på organisering enligt en ny styrningsprincip. Enligt EG:s nya vattendirektiv ska vattnets naturliga rörelse vara grunden för hur svenska myndigheter och andra organisationer ska arbeta med och samverka kring vattenrelaterade frågor. Fem vattenmyndigheter ska inrättas och vara ansvarig för fem vattendistrikt i landet.

Studien bygger på ett konstruktivistiskt perspektiv som lyfter fram samspelet mellan natur, teknik och människa vilket känns angeläget vid en omorganisering där det uttalade målet är att vattnets egenskaper ska styra. Hur organiseringsprinciper förändras och påverkar de involverade aktörerna - både kollektiv och individer - är centralt. I fokus är organisatoriska förändringar som sker i västra Sverige då ett nytt s.k. vattendistrikt införs och tidigare myndigheter inom området som Länsstyrelsen och kommuner kommer att få andra roller än idag. Studien utgår från en teoretisk utgångspunkt och metodik som har använts i en avhandlingsstudie om vatten- och luftkvalitetsmätningar i Stockholm (Adolfsson, 2003). Projektets metodik tar fasta på mikroperspektivet vilket betyder att betoningen kommer att ligga på det dagliga arbetet som hantering av vattenfrågor innebär, dvs. de handlingsmönster som utgör vattenvården i ett vattendistrikt. Observationer och intervjuer kommer att genomföras för att studera dessa handlingar inom ett vattendistrikt.

Deltagandets landskap

I detta projekt står Barsebäck kärnkraftverk, färjestationen i Helsingborg och Protea Village i Sydafrika i fokus. Framtiden för dessa platser är omdiskuterad och centrala myndigheter har föreslagit att byggnaderna och områdena skall få annan användning och tillgänglighet. Med utgångspunkt i förhandlingar om kulturarv undersöker forskningsprojektet hur olika grupper förstår och tolkar innebörden av "delaktighet" och på vilket sätt deltagande i kulturvårdsinsatser kommer till uttryck. Projektet utgår från att förhandlingar och kontroverser om kulturarv är en dynamisk process som påverkas av mötet mellan olika grupper och deras respektive uppfattningar, argument och mål. Detta CEFOS-projekt finansieras av Riksantikvarieämbetet (se vidare på www.cefos.gu.se).

Miljöklassificering av läkemedel

Studien av miljöklassificering av läkemedel syftar till att beskriva och analysera hur samarbetet mellan privata och offentliga organisationer sker i praktiken. Betoningen ligger på att förstå hur gränsen mellan offentlig och privat sektor konstrueras genom att studera ett praktiskt exempel. Miljöklassificeringssystemet i Sverige är inte bara ett exempel på ett arbete som sker över dessa gränser utan visar också hur ett frivilligt arbetsverktyg kan skapas i samarbete mellan flera organisationer. Det är därför intressant att belysa hur olika intressen kommer till uttryck i framtagandet av verktyget. Studien lyfter också fram att miljöaspekter i och med arbetet med klassificeringssystemet ges ett konkret innehåll som kommuniceras till potentiella användare, såsom läkare och patienter. Miljöklassificeringssystemet är ett IT-baserat verktyg som återfinns på www.fass.se.

Apoteksmarknadens förändring och apotekarnas nya roll

Inom ramen för att pågående internationellt samarbete intresserar vi oss i detta projekt för dels hur marknaden förändras då Apoteket AB inte längre har en monopolställning för försäljning av läkemedel i Sverige, dels hur denna förändring skapar förutsättningar för egenföretagande och på vilket sätt det påverkar de professionella grupper som arbetar på apotek. Sedan 2007 samarbetar vi med Davide Nicolini (Warwick Business School), Giuseppe Delmestri (Bergamo University), Trish Reay (University of Alberta) och Beth Goodrick (Florida Atlantic University). Samarbetet har resulterat i ett flertal presentationer för italienska och brittiska apotekare. Forskargruppen har också anordnat ett symposium vid Academy of Management i Anaheim, USA 8-13 augusti 2008. Där presenterades en första forskningsrapport Exploring the glocalized face of contemporary pharmacy, och 2009 kommer vi att presenteras forskningspapper på EGOS i Barcelona och Academy of Management i Chicago.

I projektet arbetar Kajsa Lindberg och Petra Adolfsson (GRI).

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2015-09-09